Veganbox blogg

January 11, 2018

0 Kommentarer


Fusk-tortellonis med spenat och vegansk mozarellaost och tomatsås!

Pastarätter kan vara så oerhört goda! Det finns inte så många versioner av tortellini och tortelloni som är veganska. Här ger vi recept på fusk-tortelloni! Lika goda men utan att behöva göra pastadeg. Om du istället är en stjärna på att göra färsk pasta så fungerar innehållet lika bra då! Vår tortelloni görs helt enkelt genom att dubbelvika en lasagneplatta!

3 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
två msk fryst eller hackad färsk basilika
1 paket passerade tomater
1 buljongtärning (vi använda umami-biljonen från Kung Markatta)
salt och peppar

Finhacka vitlök och fräs i olivolja. Häll på ett paket passerade tomater och en buljontärning och basilika. Låt puttra på låg värme medan du förbereder resten fusk-tortellonin. Rör om då och då.

10 lasagneplattor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 300-400 gram bladspenat
1 paket vegansk mozarellaost, vi använde Astrid och apornas
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Finhacka vitlök och gul lök och fräs i olivolja i en panna. När löken börjar mjukna lägg i bladspenaten och tillaga tills den är mjuk. Salta och peppra.

Smula i mozarellaosten över spenaten och låt den smälta

Koka lasagneplattorna i ca 5-7 minuter. Rör om i kokvattnet så att plattorna inte sätter ihop sig. Tag upp plattorna ur vattnet och lägg på en skärbräda eller liknande. Lägg på en klick med spenat och ostblandningen på ena kortsidan av lasagneplattan, lämna 1-2 cm av plattan runt omkring. Vik över den andra sidan av plattan och pressa ihop sidorna. Sidorna kommer inte fastna i varandra helt och hållet, men du kan trycka till med en gaffel.

Eftersom dessa "tortellonis" inte är gjorda med pastadeg utan av färdiga plattor fäster inte kanterna helt mot varandra, därför är det bäst att inte koka dem utan istället ångkoka dem.

Koka upp en kastrull med vatten som är så pass stor att du kan ha en sil i metall i den. När vattnet kokar, lägg i ett durkslag eller stor sil i metall och lägg i ca fyra "tortellonis". Ångkoka dem tills de är varma, ca 3 minuter.

Servera pastan på tomatsåsen i en halvdjup skål. Dekorera med ruccola eller något annat grönt! Gott!

January 03, 2018

0 Kommentarer


Superenkla grönkålspajer!

Så här i Veganuary så behövs det så många goda recept som möjligt! Här kommer en riktig favorit för den som vill ha riktigt god mat snabbt och enkelt. Pajerna är dessutom perfekta att bjuda på!

Ca sex stycken grönkålspajer:

Veganska smördegsplattor 
1 paket eller knippe grönkål
2,5 dl växtgrädde
två stora vitlöksklyftor
1 buljontärning
1 gul lök
100 gram valnötter
salt och peppar
Lägg fram 6 stycken smördegsplattor så att de tinar. 

Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja. Skölj grönkålen och skär bort stammen, skär därefter grönkålen i bitar. Lägg grönkålen i pannan tillsammans med löken och låt fräsa tills grönkålen är tillagad och det mesta av vattnet har försvunnit. Lägg i buljongtärningen och salta och peppra. Häll därefter på växtgrädden, låt puttra tills grönkålsfyllningen inte är rinnig. Hacka valnötter och blanda i.

Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg en slev med grönkålsfyllning i mitten av plattan. Vik ihop sidorna så att plattan bildar en skål runt grönkålen. Strö lite hackade valnötter över. 

Grädda i ugnen i tjugo minuter på 220 grader. 

Njut med fördel tillsammans med en tomatsallad!

 

December 30, 2017

0 Kommentarer


2017 - Veganåret!

2017 var året då veganrörelsen verkligen fick raketfart. För de som var veganer under 1990-talet så var veganrörelsen -98 en stor sak. Det var året då många blev veganer och djurrättsaktivismen rörde sig igenom Sverige. Detta år, 2017, är annorlunda och än bättre. Fler än någonsin väljer bort animalier från tallriken och djurindustrins påverkan på natur och miljö börjar diskuteras mer och mer.

Under de senaste tio åren har veganer visat att veganism inte handlar om aggressivitet, som vissa ibland verkar tro, utan omtanke och medlidande. Människor börjar också se vad för slags mat som är möjlig att äta, den är färglad, nyttig och god! Växtriket erbjuder så mycket mer än bara potatis och det som återfinns på tallriken måste inte bara vara en köttbit. Maten kan vara sprudlande och färgglad. Allt detta har sammanfattats i året som gått och det finns ingen anledning att tro att 2018 skulle vända den trenden.

Det märks tydligt hur vegorörelsen har påverkat hela vårt samhälle. Matvarubutiker lanserar vegotjänster, vegetariska matkassar och egna vegetariska och veganska produkter. Även på restauranger och caféer finns nu betydligt fler alternativ och det är snarare konstigt om det inte finns något veganskt eller något som går att veganisera på menyn. Det finns de som blir veganer och låter veganismen styra stora delar av livet på grund av djurrätss- och miljöfrågor. Men det finns också de som väljer bort animalier till viss del och alla vi tillsammans, spelar roll.

Veganisera- det nya svenska ordet. Varje år lanserar Institutionen för språk och folkminnen en lista av nya ord och detta år kom ordet veganisera med! Alltså att göra en vegansk version av en maträtt som innehåller animalier. Att det ordet kom med under 2017 var inte en slump, människor veganiserar mer och mer!

Vad 2018 kan ge oss vet vi så klart inte än. Under 2017 visade människor att frågor som länge var undantränga nu har fått ta större plats och många visade att det är dags för förändringar i omtanke och hälsa. Veganbox ska genomgå vissa förändringar och som veganår kommer vi bara gå framåt! Det finns inget som visar på att vi inte kommer fortsätta framåt med omtanke för djur, natur och människor.

Gott nytt år och välkommen 2018!

December 30, 2017

0 Kommentarer


Nyårsmiddag!

Året 2017 lider mot sitt slut och det ska så klart avslutas med en middag. 2017 var ett år då mycket hände för veganrörelsen och medvetenheten kring miljöfrågor. Som tidigare år blir nyårsmiddagen förstås vegansk, denna gång en trerätters middag som vi avnjuter med vänner. Nu ska vi ju inte hålla recepten för oss själva, det goda kan vi dela på!

Här är vår nyårsmiddag!

Till förrätt äter vi grönkålsknyten i filodeg. Grönkål har verkligen fått en nytändning under året som gått och det är ju för väl eftersom det både är riktigt gott och nyttigt!

Förrätt: Grönkålsknyten

filodeg
Ett paket grönkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
salt och peppar
rödbetsskott för garnering
iMat fraiche

Skär grönkålsbladen från stjälken och fräs tillsammans med finhackad lök och vitlök. När grönkålen börjar krympa häll över 1 dl vitt vin. Låt alkoholen koka bort och låt grönkålen krympa.

Lägg fram filodeg och låt den tina så att du kan rulla ut den utan att den spricker. Om du vill göra glutenfria knyten så finns det glutenfri smördeg som du kan kavla ut med hjälp av lite potatismjöl. En del glutenfria smördegar innehåller dock ägg så var uppmärksam.

Klipp filodegen i rutor om ca 15 cm och lägg i en sked av grönkålsfyllningen. Pensla med vatten och kläm ihop rutorna till små knyten. Grädda på 220 grader i ugnen i ca 15 minuter. Servera med en klick vegan fraiche. Garnera med rödbetsskott för extra färg!

Till varmrätt ska vi avnjuta ostronskivling, pressad potatis med en sallad med haricouvertes och körsbärstomater.

Ostronskivling
potatis
en liten vitlök
iMat fraiche
körsbärstomater
haricourvertes
salt och peppar

Pressad potatis är nästan som potatismos men utan fett och mjölk. Men för de som hellre har mer tuggmotstånd så är potatishalvor i ugn ett mycket bra alternativ!

Tillaga en hel mindre, oskalad vitlök i ugnen i 30 minuter i 200 grader, låt svalna. Pressa ut vitlöken i en mixer och rör i en liten förpackning iMat fraiche. När vitlöken är tillagad förlorar den styrkan som en vitlök har i rått tillstånd, därför är det gott med mycket vitlök. Mixa tillsammans med salt och peppar.

Gör en sallad med körsbärstomater skurna itu tillsammans med kokade haricouvertes. Låt de gröna bönorna svalna och blanda med tomater, fin hackad basilika, färsk eller frusen, häll över olivolja, peppar och flingsalt.

Stek ostronskivling tills de får en ljusbrun yta. Salta och peppra.

Koka potatis och pressa i en potatispressare.

Servera!

Till efterrätt serverar vi mandelkaka med vitchoklad mousse och jordgubbskompott.

Mandelmassa
vegansk vit choklad
veganvisp
frysta jordgubbar
lite socker
Sockerkokta limeskal

Forma små kakor av mandelmassa som är ca 1 cm tjocka. Grädda i ugnen i ca tio minuter på 200 grader. Lägg den svalnade kakan i botten på ett glas.

Mixa vit choklad tills den är ett pulver, vispa chokladpulvret tillsammans med vegansk visp. Vegansk vit choklad smälter inte på samma sätt som kakaohaltig choklad gör, därför fungerar mixning bättre. Om du inte får tag på vegansk vit choklad så är det också gott med mörk choklad, som i så fall kan smältas och vispas med vegansk visp.

Lägg frysta jordgubbar i en kastrull och låt koka upp. Häll i socker om det behövs.

Häll eller spritsa ned chokladmoussen över mandelkakan i glaset och lägg på de uppkokta avsvalnade jordgubbarna.

Skär tunna bitar limeskal och skrapa bort det vita från skalet. Koka i sockerlag och låt svalna. Garnera moussen med limeskals strimlor.

Så ska vi njuta på nyårsafton! Vi hoppas att ert blir lika gott och att det blir en riktigt fin start på 2018!

Gott nytt år!

December 19, 2017

0 Kommentarer


Lussekatter!

Julen är runt hörnet och för er som ännu inte har kommit igång med julbaket så har vi ett supergott recept på veganska lussekatter! Lussekatter hör ju julen till och de är inte ens så svåra att baka, de går att göra samtidigt som middagen lagas eller liknande!

Låt saffransdoften sprida sig i hemmet eller bjud över vännerna på lussebak.

Baktid ca 2,5 timmar inklusive jäsning.

1 pkt jäst för söta degar

150 gram växtbaserat margarin

1/2 liter oatly iKaffe eller annan växtbaserad mjölk (det är gott med högre fetthalt)

2 dl socker

2 paket saffran (1 gram)

1/2 tsk salt

1,5 l mjöl

russin för dekoration

Smält margarinet i en kastrull med plats för en liter vätska. När margarinet är smält häll i mjölken. Smula jästen i en bakbunke. Se till att fettet och mjölken inte är varmare än fingervarmt, 37 grader, häll sedan vätskan över jästen och rör om.

Tillsätt socker, salt och saffran och rör om.

Häll försiktigt över delar av mjölet och rör om, när degen är fastare kan du knåda med händerna. Använd så mycket av mjölet som behövs för att göra degen fast, men var försiktig så den inte blir för hård. Spara lite mjöl till utbakning.

Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Baka ut lussekatterna med resten av mjölet och lägg på en plåt. En degsats blir ca 20 lussekatter beroende på hur stora du gör dem. Täck med bakduk igen och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.

När jäsningen är klar, pensla med vatten eller fett och sätt i russin om du vill. Grädda på 6-8 minuter i 225 grader celsius.

Nu är det bara att njuta!

August 16, 2017

0 Kommentarer


Vi provade nya Ben and Jerry's glassar!

Under flera månader var det ett allmänt buzzande kring huruvida Ben and Jerry’s skulle släppa veganska varianter på sin glass. Det var många som väntade och Ben and Jerry’s väntade länge med att bekräfta idéerna, men till slut så var den där! Tre smaker vegansk glass med olika tillbehör i, kakor, brownies, banan, kolasås och allt det där godiset som de blivit kända av. Hur är då glassen? Vi har så klart smakat.

Glass var något som ganska tidigt av de nya veganska produkterna visade sig gå bra. Oatly var väldigt tidigt ute med choklad, vanilj och jordgubbsglass. Tofuline gjorde också dessa smaker men även en familypack med de traditionella trefärgade glassarna med smakerna vanilj, päron och jordgubbe. Det dröjde sedan lite innan det fanns någon glass som var lite mer än en vanlig glass. Lovice började producera sin glass med lakritsrippel och till slut kom Tofulines lyxigare varianter i halvlitersburkar men lyxigare choklad och även kolaglass. Sen hände det inte så mycket mer.

På senare år har det dock exploderat i veganglassproduktionen! Vi har fått rawglassar, specialglassar, GB har till och med en vegansk glass i strut i sortimentet och Holly and Dans raw glassar var ett efterlängtat tillskott, som dessutom håller väldigt hög kvalitet! Det är först nu som de godisaktiga glassarna kommer fram och de är efterlängtade av många!

Vi njöt av två olika smaker, Peanut butter & cookies och chocolate fudge brownie medan vi satt i solen.

Ben an Jerry’s glassar är vegancertifierade av Vegan Action USA för att garantera att glassarna med alla tillbehör är veganska. Sockret, vaniljen, kakaon och bananerna är fair trade certifierade, vilket så klart är en stor fördel. Mandelbasen i glassen gör så att den verkligen får en rund och mjuk smak som passar bra tillsammans med smaksättningen och valdes enligt företaget själva för att mandeln gav en tom palett att arbeta med i smaksättningen.  

Glassarna är riktigt goda, mäktiga, men riktigt goda! Ben and Jerry’s står dessutom för social rättvisa och arbetar med sociala frågor världen över, så vem vet, kanske de också kan gå över till att vara ett företag som inte bidrar till mjölk- och äggindustrin nu när de vet hur bra glassarna är utan mejeriprodukter?

Steg för steg veganiseras även de mest inbitna mejerianhängarna.

 

/Eva, medgrundare Veganbox

August 10, 2017

0 Kommentarer


Vegansk svamp och tofu Pilov

Under förra sommaren var jag och mina vänner på en resa genom Finland och det var självklart oerhört vackert. Det var dock ungefär tretton grader utomhus under hela tiden och vi satt mest inne i stugan utan el och rinnande vatten. Det var väldigt mysigt och gav oss mycket utrymme till att istället laga god mat och bada mycket bastu.

En rätt som vi åt flera gånger för att det var så himla gott tillagade vi på vårt lilla gasolkök var  Pilov som i vårt recept är väldigt likt risotto, fast utan parmesanen förstås.

Så om du fortfarande funderar över middagen eller fredagsmaten så kommer här ett recept!

Till fyra personer:

1 paket naturell tofu

1 mellanstor gul lök

3 vitlöksklyftor

10-15 champinjoner beroende på hur mycket svamp du vill ha

3 dl vitt vin

4 dl arborio- eller långkorningt ris

5 dl grönsaks eller svampbuljong

Örtsalt eller salt efter behov

peppar

 

Tärna tofun i små bitar, finhacka vitlök och gullök och fräs allting tillsammans i en panna. När löken börjar bli mjuk häller du över vinet och rör om. Låt det koka så att alkoholen från vinet dunstar, tillsätt därefter skivade champinjoner.

Värm 5 dl vatten och smält däri en buljongtärning alternativ liknande mängd fond.

När alkoholen har kokat bort från vinet, häll i 4 dl ris i matbasen och rör om, tillsätt därefter buljongen. Låt maten sjuda i 20 minuter under lock eller tills riset har mjuknat men fortfarande har lite motstånd. Rör om då och då under tiden. Salta och peppra efter smak.

Vi serverade maten med en grönsallad med rädisor och ruccola för att få en färgglad och pepprig kontrast till maten.

 

Eva, medgrundare Veganbox

1 2 3 19 Next »