Veganbox blogg

June 15, 2018

0 Kommentarer


Världens enklaste Wienerbröd

Ibland går man i affären och är lite småhungrig. Så finns bageriavdelningen där med sina Wienerbröd med massor olika fyllningar. Och de är ju aldrig veganska förstås. Men vad gör det när det är hur enkelt som helst att göra egna med precis den fyllningen som du känner för själv!?

Vi gjorde hallon-rabarber Wienerbröd så här:

1 paket smördeg. Många smördegar är veganska, kolla innehållet!

150 gram halon

150 gram finskurna rabarber

1-2 dl socker

1 msk potatismjöl

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper så att de tinar.

Häll hallon och rabarber i en kastrull och värm under omrörning. Tillsätt socker, vi hade ungefär 1,5 dl socker, mer kan användas om bären är syrliga eller om du vill ha det sötare. Koka först upp under omrörning, låt sedan sjuda i ca 20 minuter. Rör om då och då.

Blanda 1 msk potatismjöl med 1/2 dl vatten och rör om. Häll sakta i blandningen i krämen och rör om samtidigt.

För den som inte vill göra egen kräm går det självklart att använda köpt sylt eller något annat mumsigt, chokladkräm t.ex!

Lägg en rejäl klick kräm i mitten av smördegsplattan, se till att det inte rinner över kanterna. Spara ca 2 cm åt alla håll för ihopnypning. Pensla plattans kanter med vatten, nyp ihop till ett knyte. Ett alternativ är också att bara vika över kanterna så att Wienerbrödet är öppet.

För den som är lite mer ambitiös är det möjligt att göra egen smördeg så klart!

Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Bröden ska ha svällt upp och blivit gyllenbruna.

 

 

 

April 05, 2018

0 Kommentarer


Quinoa och bönbiffar med Ecolivings quinoa!

Hur får man egentligen de bästa biffarna? Ja, det är ju förstås något som det inte finns ett absolut svar på! Det finns recept med vetemjöl, kokt potatis, majsmjöl eller potatismjöl. Vi har fastnat väldigt mycket för potatismjöl som inte ger en så degig konsistens, inte så mycket smak i sig men som ändå håller ihop biffen väldigt bra!

Så, nu när det börjar bli lite varmare så är det kanske dags för lite burgargrillning eller så är det bara en vanlig middag som behövs. Om du varierar kryddorna så kan biffen passa lika bra till burgare som till potatis och lingonsylt.

Här är vårt recept!

1 dl Ecoliving quinoa
1 paket svarta bönor
1/2-1 dl potatismjöl
1 msk olivolja
1 tsk örtsalt
1/2 krm cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar

 

Koka upp 2 dl vatten och häll i 1 dl quinoa. Låt koka på medelvärme i 15 minuter och låt svälla i 5 minuter. Låt quinoan svalna innan du blandar den med bönorna, potatismjölet och kryddorna. Börja med en halv dl potatismjöl för att sedan tillsätta resten om det verkar behövas, blandningen ska inte kännas smetig. Blanda med händerna.

Om du blandar varm quinoa med potatismjöl så blir potatismjölet geléaktigt och fungerar inte så bra som det gör annars som bindningsmedel.

Om du har kokat bönorna själv så är de ibland torrare än de som är inlagda i lag. Blir smeten för torr, häll i lite vatten.  

Forma biffar eller bollar och stek i olja på först hög värme för att få en stekyta, sänk sedan till medelvärme.

April 03, 2018

0 Kommentarer


Ecolivings ekologiska quinoa med färsjärpar och tomatsås!

Ekologisk quinoa med färsjärpar och tomatsås 4 pers

Ekologisk quinoa

Ekologisk quinoa är verkligen något som kan skapa cravings! Tillsammans med färsjärpar och tomatsås skapas en lätt, hälsosam och god måltid!

Lägg fram Anammas formbara färs två timmar innan tillagning så den hinner tina och bli smidig.

Hemligheten till att få en riktigt god tomatsås är att låta den puttra under lång tid.

1 paket passerade tomater ca 3 dl
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk färsk eller färskt fryst basilika
1 dl rött vin, valbart
1 grönsaks- eller umami buljongtärning
salt och peppar efter behov

 

Fräs hackad vitlök i olivolja tills det fått lite färg, häll eventuellt på rödvinet och låt puttra. Tillsätt passerade tomater, basilika och buljongtärning, låt sjuda på låg temperatur. Låt sjuda i minst en halvtimme.

Under tiden som tomatsåsen puttrar tillagar du järparna och quinoan.

2 dl quinoa
4 dl vatten
lite salt

Koka upp vattnet, quinoan och saltet och låt putta på medeltempratur i 15 minuter. Låt sedan stå i ytterligare fem minuter och svälla.

1/2 paket Anamma formbara färs
1 stor gul lök eller två mindre lökar
svartpeppar
örtsalt
rök paprikapulver
cayennepeppar för den som gillar lite hetta

Ta halva paketet med Anamma tinade formbara färs och häll i en bunke. Finhacka en stor gul lök till mycket små hackade bitar och häll i färsen. Tillsätt 1/2 tsk örtsalt, 1/2 kryddmått svartpeppar samt paprikapulver och cayennepeppar efter smak. Blanda och forma färsen med händerna, stek järparna först på hög temperatur för stekyta, sänk sedan för genomlagning. Järparna kan också med fördel ställas in i ugnen under tiden som annat tillagas eller dukas!

För den som inte hittar Anammas formbara färs så fungerar en vanlig vegansk fryst färs också. Tillsätt så istället en msk olja, en halv dl vatten och en halv dl potatismjöl för att binda samman.

Dekorera med något vacker, vi valde edamamebönor som är så smarriga!

 

 

 

January 11, 2018

0 Kommentarer


Fusk-tortellonis med spenat och vegansk mozarellaost och tomatsås!

Pastarätter kan vara så oerhört goda! Det finns inte så många versioner av tortellini och tortelloni som är veganska. Här ger vi recept på fusk-tortelloni! Lika goda men utan att behöva göra pastadeg. Om du istället är en stjärna på att göra färsk pasta så fungerar innehållet lika bra då! Vår tortelloni görs helt enkelt genom att dubbelvika en lasagneplatta!

3 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
två msk fryst eller hackad färsk basilika
1 paket passerade tomater
1 buljongtärning (vi använda umami-biljonen från Kung Markatta)
salt och peppar

Finhacka vitlök och fräs i olivolja. Häll på ett paket passerade tomater och en buljontärning och basilika. Låt puttra på låg värme medan du förbereder resten fusk-tortellonin. Rör om då och då.

10 lasagneplattor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 300-400 gram bladspenat
1 paket vegansk mozarellaost, vi använde Astrid och apornas
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Finhacka vitlök och gul lök och fräs i olivolja i en panna. När löken börjar mjukna lägg i bladspenaten och tillaga tills den är mjuk. Salta och peppra.

Smula i mozarellaosten över spenaten och låt den smälta

Koka lasagneplattorna i ca 5-7 minuter. Rör om i kokvattnet så att plattorna inte sätter ihop sig. Tag upp plattorna ur vattnet och lägg på en skärbräda eller liknande. Lägg på en klick med spenat och ostblandningen på ena kortsidan av lasagneplattan, lämna 1-2 cm av plattan runt omkring. Vik över den andra sidan av plattan och pressa ihop sidorna. Sidorna kommer inte fastna i varandra helt och hållet, men du kan trycka till med en gaffel.

Eftersom dessa "tortellonis" inte är gjorda med pastadeg utan av färdiga plattor fäster inte kanterna helt mot varandra, därför är det bäst att inte koka dem utan istället ångkoka dem.

Koka upp en kastrull med vatten som är så pass stor att du kan ha en sil i metall i den. När vattnet kokar, lägg i ett durkslag eller stor sil i metall och lägg i ca fyra "tortellonis". Ångkoka dem tills de är varma, ca 3 minuter.

Servera pastan på tomatsåsen i en halvdjup skål. Dekorera med ruccola eller något annat grönt! Gott!

January 03, 2018

0 Kommentarer


Superenkla grönkålspajer!

Så här i Veganuary så behövs det så många goda recept som möjligt! Här kommer en riktig favorit för den som vill ha riktigt god mat snabbt och enkelt. Pajerna är dessutom perfekta att bjuda på!

Ca sex stycken grönkålspajer:

Veganska smördegsplattor 
1 paket eller knippe grönkål
2,5 dl växtgrädde
två stora vitlöksklyftor
1 buljontärning
1 gul lök
100 gram valnötter
salt och peppar
Lägg fram 6 stycken smördegsplattor så att de tinar. 

Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja. Skölj grönkålen och skär bort stammen, skär därefter grönkålen i bitar. Lägg grönkålen i pannan tillsammans med löken och låt fräsa tills grönkålen är tillagad och det mesta av vattnet har försvunnit. Lägg i buljongtärningen och salta och peppra. Häll därefter på växtgrädden, låt puttra tills grönkålsfyllningen inte är rinnig. Hacka valnötter och blanda i.

Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg en slev med grönkålsfyllning i mitten av plattan. Vik ihop sidorna så att plattan bildar en skål runt grönkålen. Strö lite hackade valnötter över. 

Grädda i ugnen i tjugo minuter på 220 grader. 

Njut med fördel tillsammans med en tomatsallad!

 

December 30, 2017

0 Kommentarer


2017 - Veganåret!

2017 var året då veganrörelsen verkligen fick raketfart. För de som var veganer under 1990-talet så var veganrörelsen -98 en stor sak. Det var året då många blev veganer och djurrättsaktivismen rörde sig igenom Sverige. Detta år, 2017, är annorlunda och än bättre. Fler än någonsin väljer bort animalier från tallriken och djurindustrins påverkan på natur och miljö börjar diskuteras mer och mer.

Under de senaste tio åren har veganer visat att veganism inte handlar om aggressivitet, som vissa ibland verkar tro, utan omtanke och medlidande. Människor börjar också se vad för slags mat som är möjlig att äta, den är färglad, nyttig och god! Växtriket erbjuder så mycket mer än bara potatis och det som återfinns på tallriken måste inte bara vara en köttbit. Maten kan vara sprudlande och färgglad. Allt detta har sammanfattats i året som gått och det finns ingen anledning att tro att 2018 skulle vända den trenden.

Det märks tydligt hur vegorörelsen har påverkat hela vårt samhälle. Matvarubutiker lanserar vegotjänster, vegetariska matkassar och egna vegetariska och veganska produkter. Även på restauranger och caféer finns nu betydligt fler alternativ och det är snarare konstigt om det inte finns något veganskt eller något som går att veganisera på menyn. Det finns de som blir veganer och låter veganismen styra stora delar av livet på grund av djurrätss- och miljöfrågor. Men det finns också de som väljer bort animalier till viss del och alla vi tillsammans, spelar roll.

Veganisera- det nya svenska ordet. Varje år lanserar Institutionen för språk och folkminnen en lista av nya ord och detta år kom ordet veganisera med! Alltså att göra en vegansk version av en maträtt som innehåller animalier. Att det ordet kom med under 2017 var inte en slump, människor veganiserar mer och mer!

Vad 2018 kan ge oss vet vi så klart inte än. Under 2017 visade människor att frågor som länge var undantränga nu har fått ta större plats och många visade att det är dags för förändringar i omtanke och hälsa. Veganbox ska genomgå vissa förändringar och som veganår kommer vi bara gå framåt! Det finns inget som visar på att vi inte kommer fortsätta framåt med omtanke för djur, natur och människor.

Gott nytt år och välkommen 2018!

December 30, 2017

0 Kommentarer


Nyårsmiddag!

Året 2017 lider mot sitt slut och det ska så klart avslutas med en middag. 2017 var ett år då mycket hände för veganrörelsen och medvetenheten kring miljöfrågor. Som tidigare år blir nyårsmiddagen förstås vegansk, denna gång en trerätters middag som vi avnjuter med vänner. Nu ska vi ju inte hålla recepten för oss själva, det goda kan vi dela på!

Här är vår nyårsmiddag!

Till förrätt äter vi grönkålsknyten i filodeg. Grönkål har verkligen fått en nytändning under året som gått och det är ju för väl eftersom det både är riktigt gott och nyttigt!

Förrätt: Grönkålsknyten

filodeg
Ett paket grönkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
salt och peppar
rödbetsskott för garnering
iMat fraiche

Skär grönkålsbladen från stjälken och fräs tillsammans med finhackad lök och vitlök. När grönkålen börjar krympa häll över 1 dl vitt vin. Låt alkoholen koka bort och låt grönkålen krympa.

Lägg fram filodeg och låt den tina så att du kan rulla ut den utan att den spricker. Om du vill göra glutenfria knyten så finns det glutenfri smördeg som du kan kavla ut med hjälp av lite potatismjöl. En del glutenfria smördegar innehåller dock ägg så var uppmärksam.

Klipp filodegen i rutor om ca 15 cm och lägg i en sked av grönkålsfyllningen. Pensla med vatten och kläm ihop rutorna till små knyten. Grädda på 220 grader i ugnen i ca 15 minuter. Servera med en klick vegan fraiche. Garnera med rödbetsskott för extra färg!

Till varmrätt ska vi avnjuta ostronskivling, pressad potatis med en sallad med haricouvertes och körsbärstomater.

Ostronskivling
potatis
en liten vitlök
iMat fraiche
körsbärstomater
haricourvertes
salt och peppar

Pressad potatis är nästan som potatismos men utan fett och mjölk. Men för de som hellre har mer tuggmotstånd så är potatishalvor i ugn ett mycket bra alternativ!

Tillaga en hel mindre, oskalad vitlök i ugnen i 30 minuter i 200 grader, låt svalna. Pressa ut vitlöken i en mixer och rör i en liten förpackning iMat fraiche. När vitlöken är tillagad förlorar den styrkan som en vitlök har i rått tillstånd, därför är det gott med mycket vitlök. Mixa tillsammans med salt och peppar.

Gör en sallad med körsbärstomater skurna itu tillsammans med kokade haricouvertes. Låt de gröna bönorna svalna och blanda med tomater, fin hackad basilika, färsk eller frusen, häll över olivolja, peppar och flingsalt.

Stek ostronskivling tills de får en ljusbrun yta. Salta och peppra.

Koka potatis och pressa i en potatispressare.

Servera!

Till efterrätt serverar vi mandelkaka med vitchoklad mousse och jordgubbskompott.

Mandelmassa
vegansk vit choklad
veganvisp
frysta jordgubbar
lite socker
Sockerkokta limeskal

Forma små kakor av mandelmassa som är ca 1 cm tjocka. Grädda i ugnen i ca tio minuter på 200 grader. Lägg den svalnade kakan i botten på ett glas.

Mixa vit choklad tills den är ett pulver, vispa chokladpulvret tillsammans med vegansk visp. Vegansk vit choklad smälter inte på samma sätt som kakaohaltig choklad gör, därför fungerar mixning bättre. Om du inte får tag på vegansk vit choklad så är det också gott med mörk choklad, som i så fall kan smältas och vispas med vegansk visp.

Lägg frysta jordgubbar i en kastrull och låt koka upp. Häll i socker om det behövs.

Häll eller spritsa ned chokladmoussen över mandelkakan i glaset och lägg på de uppkokta avsvalnade jordgubbarna.

Skär tunna bitar limeskal och skrapa bort det vita från skalet. Koka i sockerlag och låt svalna. Garnera moussen med limeskals strimlor.

Så ska vi njuta på nyårsafton! Vi hoppas att ert blir lika gott och att det blir en riktigt fin start på 2018!

Gott nytt år!

1 2 3 20 Next »