Indisk middag!

En återkommande favorit här hemma är indisk linsgryta med fräst okra och papadums. Så här kommer receptet! 

Vi äter med ris, med det går självklart att äta grytan med bara Papadums eller med Naanbröd. Vi äter en blandning av jasminris och svart thairis för att både få den fina lila färgen med också för att det innehåller mer protein och fler mineraler än annat ris. 

Middag för två:

2 dl ris (hälften jasminris, hälften svart thairis) koka upp med 3 3/4 dl vatten, låt stå i ca 15 minuter på lägsta värmen tills all vätska har försvunnit.

Linsgryta:

En stor gul lök

två vitlöksklyftor

två msk röd currypasta

en till en och en halv msk garam masala (för den som inte har garam masala så går det bra att blanda själv! Kanel, spiskummin, muskotnöt, svartpeppar och kardemumma)

en burk kokosmjölk

två dl belugalinser eller grönalinser

Koka linserna för sig

Fräs lök och vitlöksklyftor i olja, ni kan med fördel använda Royal green kokosolja naturell eller med chilismak. Tillsätt de kokta linserna och currypastan, låt currypastan blanda ut sig i grytan och tillsätt sedan kokosmjölken. 

Blanda i Garam masalan och salta efter behag. 

Soja- och sesamfräst okra och gröna bönor:

Låt den tinade okran och de gröna bönorna ligga i lite olja, japansk soja och sesamfrön en stund. Fräs dem sedan i en varm panna och servera dem till grytan.

Okra går oftast att köpa fryst i asiatiska livsmedelsbutiker. Det är en ört där den omogna frukten äts i grytor och har varit en del i flera maträtter i Afrika och Asien. Konsistensen är något slemmig och den kan användas för att reda grytor. Om den inte skärs och om den steks snabbt så brukar den vara något fastare. Den innehåller mycket c-vitamin, folsyra, antioxidanter, kalcium och kalium. 

Vi åt vår måltid med Papadums med svartpeppar i, vilket gjorde middagen mer spicy. Okryddade Papadums brukar finnas i välsorterade mataffärer, kryddade Papadums finns i Asiatiska livsmedelsbutiker. 

Smaklig måltid!


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.