Världens enklaste Wienerbröd

Ibland går man i affären och är lite småhungrig. Så finns bageriavdelningen där med sina Wienerbröd med massor olika fyllningar. Och de är ju aldrig veganska förstås. Men vad gör det när det är hur enkelt som helst att göra egna med precis den fyllningen som du känner för själv!?

Vi gjorde hallon-rabarber Wienerbröd så här:

1 paket smördeg. Många smördegar är veganska, kolla innehållet!

150 gram halon

150 gram finskurna rabarber

1-2 dl socker

1 msk potatismjöl

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper så att de tinar.

Häll hallon och rabarber i en kastrull och värm under omrörning. Tillsätt socker, vi hade ungefär 1,5 dl socker, mer kan användas om bären är syrliga eller om du vill ha det sötare. Koka först upp under omrörning, låt sedan sjuda i ca 20 minuter. Rör om då och då.

Blanda 1 msk potatismjöl med 1/2 dl vatten och rör om. Häll sakta i blandningen i krämen och rör om samtidigt.

För den som inte vill göra egen kräm går det självklart att använda köpt sylt eller något annat mumsigt, chokladkräm t.ex!

Lägg en rejäl klick kräm i mitten av smördegsplattan, se till att det inte rinner över kanterna. Spara ca 2 cm åt alla håll för ihopnypning. Pensla plattans kanter med vatten, nyp ihop till ett knyte. Ett alternativ är också att bara vika över kanterna så att Wienerbrödet är öppet.

För den som är lite mer ambitiös är det möjligt att göra egen smördeg så klart!

Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Bröden ska ha svällt upp och blivit gyllenbruna.

 

 

 


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.