Vegansk svamp och tofu Pilov

Under förra sommaren var jag och mina vänner på en resa genom Finland och det var självklart oerhört vackert. Det var dock ungefär tretton grader utomhus under hela tiden och vi satt mest inne i stugan utan el och rinnande vatten. Det var väldigt mysigt och gav oss mycket utrymme till att istället laga god mat och bada mycket bastu.

En rätt som vi åt flera gånger för att det var så himla gott tillagade vi på vårt lilla gasolkök var  Pilov som i vårt recept är väldigt likt risotto, fast utan parmesanen förstås.

Så om du fortfarande funderar över middagen eller fredagsmaten så kommer här ett recept!

Till fyra personer:

1 paket naturell tofu

1 mellanstor gul lök

3 vitlöksklyftor

10-15 champinjoner beroende på hur mycket svamp du vill ha

3 dl vitt vin

4 dl arborio- eller långkorningt ris

5 dl grönsaks eller svampbuljong

Örtsalt eller salt efter behov

peppar

 

Tärna tofun i små bitar, finhacka vitlök och gullök och fräs allting tillsammans i en panna. När löken börjar bli mjuk häller du över vinet och rör om. Låt det koka så att alkoholen från vinet dunstar, tillsätt därefter skivade champinjoner.

Värm 5 dl vatten och smält däri en buljongtärning alternativ liknande mängd fond.

När alkoholen har kokat bort från vinet, häll i 4 dl ris i matbasen och rör om, tillsätt därefter buljongen. Låt maten sjuda i 20 minuter under lock eller tills riset har mjuknat men fortfarande har lite motstånd. Rör om då och då under tiden. Salta och peppra efter smak.

Vi serverade maten med en grönsallad med rädisor och ruccola för att få en färgglad och pepprig kontrast till maten.

 

Eva, medgrundare Veganbox


Lämna en kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.