Är det dags för en musikkväll med vännerna? Om du planerar en temakväll med exempelvis rockmusik kan det vara bra med något tilltugg. Är du dessutom vegan och söker det där lilla extra, smaskiga som krasar gott i munnen? Har du tänkt på hur otroligt gott en enkel smörgås kan vara med lite mumsigt pålägg – veganskt förstås! Och det är lika gott för icke-veganer!

 

Veganmackor är supergoda!

Hur gör man den godaste veganmackan?

Först behöver du ha ett riktigt krasigt bröd med gedigen smak – det bästa brödet till veganmackan är sandwich från Wasa Bröd. Det perfekta med en sandwich är att det redan finns en botten av någon god kräm, exempelvis är paprika smaksatt med ostsmak ett utmärkt bottenlager i en riktigt saftig och knaprig veganmacka. Om du vill kan du dela den och stoppa in lite bladspenat eller krasse, vilket som du gillar, i mitten på mackan. Du kan lägga till tunna tomatskivor och någon krydda som du tycker om.

Man kan också göra mackorna under musikkvällen. Om du gör ett ”rockmacke-tema” kan man sätta ihop påläggen utifrån musiken. En ballad kanske har lite tunnare skivor tomat, medan en tung och snabb låt har tjockare – gör en kul grej av det!

Eftersom du som vegan kanske vill vara noga med att endast äta växtbaserad ost kan den adderade ostsmaken vara ett bra alternativ. Sandwichen är glädjande nog också 100 % klimatkompenserad så den är inte bara god – den är bra för miljön också. Wasa Sandwich Cheese & Paprika är ett äkta fullkornsrågknäckebröd som är mycket fiberrikt och gör gott i kroppen.

Wasa Bröd – gott och enkelt till allt

Wasa Bröd är kända, inte bara för sitt knaprigt goda sortiment, utan även för enkelheten. Det finns inga onaturliga ingredienser. Vatten och jäst samt rågmjöl och salt – kan det bli enklare? Det kan i alla fall inte bli fylligare och knaprigare. Recepten härstammar från år 1919 och det finns en lång historia av experimenterande för att finna god smak och rätt knaprighet. Det intressanta med ett traditionellt ”hälsoföretag” som Wasa Bröd är att de ständigt kommer upp med nya idéer på bröd.

Om du vill äta en sandwich som den är är det också gott och det finns förstås flera olika smaker på det krämiga mellanlagret i mackan. Den är god till olika soppor, allt ifrån den krämiga sparrissoppan till en lätt minestrone. Det är enkelt om du sitter på tåget, i bilen eller behöver ha ett mellanmål med dig som är färdigförpackat. Ibland är det gott att ha med sig några olika sorters sandwichar. Problemet är att man inte kan sluta äta – så de mackor man skulle sprida ut över eftermiddagen försvann redan klockan ett. Och varför? För att de är supergoda! Wasa Bröd har lyckats på alla punkter med sin smaskiga och knapriga sandwich-serie.

Ersätt godis med sandwich

Eftersom detta mellanmål är mer hälsosamt än godis skulle man kunna införa det som en ”godisstandard” istället för smågodis. Något som är jättegott är en Wasa sandwich tillsammans med minimorötter, eller ytterligare skivad paprika – ta den smakrika röda! Det är en bra idé att vänja unga vid att ha med sig en smörgås i bakfickan istället för en godispåse. Förpackningen är också bra och praktisk.

På Wasa Bröds hemsida finns också mängder av tips under inspirationslänken, och som vegan behöver du egentligen bara tänka på att byta ut eventuella mejeriprodukter mot de växtbaserade produkter som du normalt äter.