Du kanske har träffat någon som är vegan och inte vet hur du ska göra för att få till en riktigt bra dejt utifrån hens förutsättningar. Eller så vill du bara testa något annorlunda med din käresta, något som är bra för planeten och för djuren. Då är en vegansk dejt något att satsa på. Tänk dock på att för att det ska bli helt veganskt behöver du utesluta alla animaliska produkter. Det är inte fullt så enkelt som det låter, men fullt görbart om du bara tänker på de här tre huvudingredienserna.

 

Maten

 

Att laga vegansk mat är relativt okomplicerat så länge som du noga läser innehållsförteckningarna på de råvaror du köper. Det bästa är givetvis att helt undvika halvfabrikat och laga bra mat från grunden. Färska råvaror blir för det mesta godast. Sen är det också så att många av de populära halvfärdiga produkterna på marknaden innehåller små mängder av till exempel ägg som bindemedel. Det gör att de produkterna inte fungerar för veganer.

 

Du kan hitta mycket inspiration till vegansk mat i andra matkulturer. Mellanöstern och Asien är bra ställen att vända sig till för att kunna göra olika typer av röror och smårätter. Men det finns även gott om medelhavsmat som lämpar sig alldeles utmärkt för veganer. En fördel med att bjuda en vegan på middag är att de sällan är så kräsna. Att bara ha ansträngt dig för att förstå hans eller hennes kostpreferenser är ett bra första steg. Att vara vegan är framförallt en utmaning i längden, där det gäller att konsekvent få i sig alla de näringsämnen kroppen behöver. Men när det bara kommer till en enstaka middag eller annan måltid bör du enkelt kunna plocka ihop något som är både gott och trevligt.

En annan sak som ofta innehåller framförallt gelatin är efterrätter och godis. Om du har ett recept som kräver gelatin finns det olika substitutsprodukter så som vegegel, gelesocker eller agar.

Vinet

En sak många inte tänker på i vegankost är alkoholen. Både vin och öl behöver vara veganska. I många fall används nämligen små mängder gelatin i tillverkningsprocessen eller buteljeringen vilket är ett veganskt no no. Det kan också finnas tillsatt ägg vilket inte är okej för en som vill äta helt vegetabiliskt. Om du vill ha ett bra veganskt vin kan du titta på Valpolicella Ripasso där det finns flera olika sorter som är tillverkade helt utan animaliska produkter. Det är dessutom riktigt goda och prisvärda viner som passar både till de flesta maträtter och som ett mer renodlat sällskapsvin.

Resten

Utöver det rent ät- och drickbara gäller det också att tänka på resten av omgivningen om du vill tillfredsställa en vegan. En renlärig vegan undviker alla former av animaliska produkter vilket även inkluderar saker som sittmöbler och kläder. Skinnklädda stolar fungerar alltså inte och om du vill vara strikt gäller det att skippa läderbältet och de skor som inte är gjorda av någon form av syntetmaterial.