Att laga vegansk mat är egentligen inte mer annorlunda än att laga någon annan middag. Man kan steka, koka, grilla eller ugnsbaka flera typer av livsmedel och även om det kan se konstigt ut utan en köttbit på tallriken under den första tiden är det snart något man vänjer sig vid.

Laga mat med veganska alternativ

Oavsett om du lagar mat till dig själv, eller till hela familjen kan du relativt enkelt göra även vanliga recept veganska. Du kan också laga enstaka portioner veganskt om du är ensam vegan i familjen. Ska du laga pasta med sås och köttbullar kan du koka vanlig, äggfri pasta, steka köttbullar och separat tillaga till exempel grönsaksbullar. När det gäller såsen kan du göra en vegansk sås som alla gillar genom att använda mjölkfritt margarin, havregrädde och soja samt olika kryddor.

Att dela kök med icke-veganer

Om du bor i korridor, kollektiv eller delar kök på till exempel ett vandrarhem kan du omöjligt veta vad de andra personerna använder köksredskapen till. Om du inte vill laga mat i samma stekpanna eller kastrull som kött tillagats i, trots att det diskats kan du behöva skaffa egna köksredskap som du antingen märker upp eller förvarar på en annan plats. På så sätt vet du att ingen har använt dem till kött eller andra animaliska produkter. Om redskap och annat diskas noga enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska det dock inte vara någon risk att livsmedel finns kvar.

Är det dyrt att vara vegan?

Det kan vara dyrt att vara vegan, eller så kan det vara billigt. Det beror helt på vad och hur man äter. Om man väljer att tillaga linser, grönsaker och frukt efter säsong samt olika frön och baljväxter kan man spara en hel del pengar, men om man väljer färdiglagade måltider, halvfabrikat och liknande kommer det att bli dyrare. Man kan alltså själv reglera sina kostnader för maten en hel del.

Ofta är olika köttsubstitut dyrare än vanligt kött eftersom att det inte finns lika stor efterfrågan på dem och dessutom är det dyrare att tillverka dem. Saker som grönsaksbullar och liknande som innehåller mer rotfrukter är dock oftast billigare än bullar av sojafärs om man köper dem färdiglagade. Många anser dock att de lite dyrare priserna inte är något som avskräcker eftersom att djuren mår bättre.