En person som är vegan äter i stort sett bara växtprodukter, men att just vara vegan är väldigt mycket mer. Vissa ser veganer som hippies i färgglada kläder, och som personer som utför olika djurrättsaktioner. Andra anser att veganer är lite häftiga som verkligen står upp för sin sak. För många är ordet vegan en stolt stämpel att bära.

Ta ställning för din sak

När man är vegan är man emot dödande och utnyttjande av alla sorters djur. Man äter inte kött, man använder inte produkter från djurriket, och inte heller djurtestat smink eller liknande. Genom att vara vegan kan man tydligt visa att man tar ställning för djurens sida, men även för sin egen om man upplever att man till exempel mår bättre av en vegansk kost.

Vad äter veganen?

När det kommer till frågan kring vad en vegan äter är det många som tror att man lever på sallad, gurka och tomat. Riktigt så är inte fallet. Som vegan har man i regel en väldigt varierad kost, fast den är utan kött och andra animaliska produkter. Man kan till exempel äta olika baljväxter, tofu, grönsaker, rotfrukter, linser och en hel del annat. Många gånger har veganen rent av en mer balanserad och varierad kost än vad den vanlige köttkonsumenten har.

Att vara vegan som barn

Många är emot att barn äter en vegansk kost. De tror att barnen inte får i sig en tillräckligt näringsrik mat. Så kan självklart vara fallet om föräldrarna inte har så stor erfarenhet av vegansk kosthållning men om man vet vad maten innehåller brukar det inte vara problem om barnet är vegan. Ett barn under tio år kan dock behöva få i sig till exempel mjölk eller liknande då det kanske inte alltid äter allt som föräldrarna gillar. I regel ser man dock på barnet om det mår bra av att äta veganskt eller inte. Om så inte är fallet får man helt enkelt låta barnet äta annan kost även om man själv vill ha en annan kosthållning.

Fördelar med vegansk kost

Det finns flera fördelar med den veganska kosten. För det första kan man många gånger spara en del pengar eftersom att man inte köper dyrt kött. För det andra minskar man sin miljöpåverkan. Just köttproduktion sliter en hel del på miljön. Många äter också veganskt eftersom att de helt enkelt mår bättre av det. Röster har höjts för att kött i för stor mängd kan ge cancer och även om det inte finns helt klara bevis för det kan veganer i alla fall minska risken att drabbas genom att inte ha animaliska beståndsdelar i maten.

En annan fördel är också att många av ingredienserna håller länge, och flera av dem kan förvaras i rumstemperatur.