Har du funderat på att börja äta veganskt? Det kan vara svårt att komma igång med en vegansk kost då du behöver ersätta dina gamla favoriter med växtbaserade råvaror som har en motsvarande funktion. Du kanske också har funderingar kring näringslära, och hur du kan få i dig alla näringsämnen när du endast äter mat från växtriket.

Genom att besöka Matkassetopplistan.se kan du hitta en samling med olika matkassar att välja mellan. Här finns bland annat matkassen Simple Feast som är utformad för dig som vill äta vegetariskt eller veganskt. Att beställa en matkasse är en fördel för den som enkelt vill komma igång med middagen. Du behöver inte bära på tunga matkassar, du får regelbunden inspiration kring nya, goda matrecept och kan dessutom minska ditt matsvinn.

Att tänka på som vegan

Som vegan är det bra att ha koll på näringslära och vilka vitaminer du behöver, framför allt vitamin B12 som saknas i en växtbaserad kost. Om du äter helt växtbaserat behöver du ta ett B12-tillskott, annars kan du med tiden drabbas av olika bristsymtom, som försämrad känsel och domningar. Svår B12-brist kan till och med resultera i permanenta nervskador.

Veganska alternativ

När du har lagat vegansk mat från din matkasse kan du också vilja ha något att dricka till. Som vegan vill du förstås inte dricka komjölk från djur som har plågats i djurindustrin, och det finns ett stort antal vegetabiliska alternativ att välja mellan. Du kan dricka havremjölk, mandelmjölk, kokosmjölk eller mjölk gjord på cashewnötter för att bara nämna några exempel.

Leva som vegan

Som vegan är du emot utnyttjande av djur och använder därför inte produkter från djurriket. Många är ”vegan för djuren”, det vill säga de sätter djurens välbefinnande först. Men det går också att vara vegan för hälsans skull eller för klimatet, då en köttbaserad kost har en mycket mer negativ inverkan på klimat och miljö än en vegansk kost.