Som vegan finns det en hel del saker att tänka på, speciellt om man är nybörjare inom ämnet. Det är inte fel att läsa på lite om saken, och att prata med andra veganer innan man ger sig in i veganismen. Om man tidigare varit vegetarian har man antagligen en del kunskaper men mycket är också nytt.

Viktigt att ha koll på näringen

Som vegan äter du inte på samma sätt som en allätare och det är viktigt att du håller koll på näringen när du inte längre äter kött. Olika baljväxter som bönor och linser innehåller en del protein men man måste äta en större mängd av dem. I början är det inte fel att använda sig av en näringskalkylator för att se vad du behöver äta. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om vad en bra kost bör bestå av.

Undvika alla animaliska, och av djur framställda ingredienser

Om du är vegan innebär det att du inte äter saker från djur, eller från djurriket. Du använder inte heller smink eller andra produkter med animaliskt innehåll, eller som testats på djur. Därför måste du vara noga med att läsa på om olika saker och produkter så att du vet vad du kan använda.

Acceptera att alla inte vill vara veganer

Som vegan måste du också acceptera att inte alla i din närhet kan eller vill bli veganer. Det kommer inte att hjälpa att tjata på personer utan det kan snarare göra att de blir än mer anti till vegansk livsstil och kost. Att däremot förklara vad vegansk kost är, och hur den ser ut kan vara något som inspirerar.