Att laga mat hemma när man är vegan kan vara relativt enkelt. Det finns många bra produkter i handeln som är helt veganska och de smakar också gott. Hemma kan man även anpassa maten och smaken efter sig själv. Det är inte lika lätt på en restaurang.

Veganska ägg

Vanliga ägg är inte veganska eftersom att de kommer från höns eller andra fåglar. Men det finns faktiskt veganska ägg som substitut. Det är ett pulver som vispas med vatten och sedan kan det användas för att till exempel göra en äggröra eller andra äggrätter.

Vegetabilisk mjölk

Mjölk är en dryck som ofta både dricks och används i matlagning. För vegetarianer och veganer finns det dock flera former av vegetabilisk mjölk som inte kommer från djur. Det finns till exempel mandelmjölk, havremjölk och kokosmjölk. Flera av dem är naturella i smaken, andra har choklad-, vanilj- eller jordgubbssmak. De går bra att både dricka, använda i matlagning och till bakning.

Kokos- eller havregrädde

Vispgrädde och andra typer av grädde är också en sådan ingrediens som används till mat, bakning och desserter. Även det finns i vegetabiliska varianter som havregrädde och kokosgrädde. De smakar inte som klassisk grädde och de kan vara lite svårare att vispa.

Tofu eller veganska köttsubstitut

När det gäller kött finns det både veganska och vegetariska köttsubstitut. Även tofu är veganskt och kan kryddas samt tillagas på olika sätt. Smaken är kanske inte helt lik vanligt kött men näringsinnehållet är bra och konsistensen är det inte heller något fel på.